facebook vimeo instagram

KRISTAL

Kolekcja wazonów i mis inspirowana połączeniem geometrycznego, zimnego, industrialnego środowiska huty z „naturalnymi skłonnościami” gorącego szkła do formowania miękkich, organicznych i obłych kształtów.

 

Każde naczynie jest unikatem ręcznie formowanym jedynie przy użyciu temperatury, grawitacji, sił odśrodkowych i siły wdmuchiwanego powietrza.

 

Dekoracja na dnach naczyń bezpośrednio nawiązuje do bardzo popularnej niegdyś w Polsce dekoracji kryształów przez ręczne, kosztowne i czasochłonne szlifowanie i polerowanie w misterne geometryczne wzory.

 

Wzory te stanowiły o wartości (nie tylko estetycznej) danego naczynia i były chlubą polskiego wzornictwa oraz topowym Polskim towarem eksportowym czasu PRL.

 

W kolekcji KRISTAL łudząco podobny efekt wizualny uzyskałam przez „odbicie”/ odciśnięcie
„na gorąco” naturalnego środowiska huty – kratowanych elementów industrialnych schodów.

 

 

 

WYMIARY: pojemność różna: 400ml- 2l

MATERIAŁ: szkło dmuchane, 2014

project-imageproject-imageproject-imageproject-image

Kolekcja wazonów i mis inspirowana połączeniem geometrycznego, zimnego, industrialnego środowiska huty z „naturalnymi skłonnościami” gorącego szkła do formowania miękkich, organicznych i obłych kształtów.

 

Każde naczynie jest unikatem ręcznie formowanym jedynie przy użyciu temperatury, grawitacji, sił odśrodkowych i siły wdmuchiwanego powietrza.

 

Dekoracja na dnach naczyń bezpośrednio nawiązuje do bardzo popularnej niegdyś w Polsce dekoracji kryształów przez ręczne, kosztowne i czasochłonne szlifowanie i polerowanie w misterne geometryczne wzory.

 

Wzory te stanowiły o wartości (nie tylko estetycznej) danego naczynia i były chlubą polskiego wzornictwa oraz topowym Polskim towarem eksportowym czasu PRL.

 

W kolekcji KRISTAL łudząco podobny efekt wizualny uzyskałam przez „odbicie”/ odciśnięcie
„na gorąco” naturalnego środowiska huty – kratowanych elementów industrialnych schodów.

 

 

 

WYMIARY: pojemność różna: 400ml- 2l

MATERIAŁ: szkło dmuchane, 2014

go to the top